Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η πατρότητα ρίχνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

BBC - ΛΟΝΔΙΝΟ. Η εμφάνιση ενός βρέφους στη ζωή ενός άνδρα ρίχνει αισθητά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, τόσο που εγγυάται, τουλάχιστον για λίγο, την πίστη και αφοσίωσή του στην οικογένεια...


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, βεβαιώνοντας ότι η πατρότητα και η φροντίδα των τέκνων συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή βιολογική αλλαγή και αυξάνει τις πιθανότητες του άνδρα να μείνει μονογαμικός. Προκύπτει δε ότι όσο περισσότερο ασχολείται ο πατέρας με το βρέφος -αλλάζοντας πάνες ή οργανώνοντας τα γεύματά του- τόσο μεγαλύτερη μείωση της ορμόνης θα υφίσταται.

Η έρευνα έγινε στις Φιλιππίνες από επιστημονική ομάδα του Northwestern University και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό PNAS. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Κουζάουα, μελέτησαν τις περιπτώσεις 624 ανδρών, πριν και μετά την πατρότητα. Η τεστοστερόνη, όπως είναι γνωστό, ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση του άνδρα και τον ωθεί να αναζητήσει ταίρι. Οπως διαπιστώθηκε μετά τη μελέτη, όμως, μόλις ο άνδρας αποκτήσει παιδί υφίσταται μείωση αυτής της ορμόνης. Ανδρες με νεογέννητα βρέφη, που δεν έχουν κλείσει μήνα, έχουν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Μεγάλες πτώσεις παρατηρούνται επίσης σε όσους ασχολούνται με τη φροντίδα και περίθαλψη των παιδιών. «Η μελέτη μάς δείχνει ότι οι πατεράδες είναι βιολογικά προετοιμασμένοι για να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο κ. Κουζάουα. «Η πατρότητα και οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την εμφάνιση του νεογέννητου απαιτούν συναισθηματική, ψυχολογική και φυσική προσαρμογή. Η μελέτη μάς δείχνει ότι η βιολογία ενός άνδρα μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας ώστε να γίνει αυτή η προσαρμογή».

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προστατεύουν έναντι ορισμένων χρόνιων ασθενειών, εκτίμηση που θα εξηγούσε, εν μέρει, γιατί οι νυμφευμένοι άνδρες και οικογενειάρχες συχνά έχουν καλύτερη υγεία από τους εργένηδες της ίδιας ηλικίας.

Οπως δήλωσε στο BBC, ο καθηγητής Ασλεϊ Γκρόσμαν, εκπρόσωπος της βρετανικής Κοινωνίας της Ενδοκρινολογίας, η ζωή και η βιολογία μπορεί να είναι «πολύ πιο περίπλοκες και μεταβλητές απ’ ό, τι πιστεύαμε. Η έρευνα καταδεικνύει τις διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ του ατόμου που ερωτοτροπεί και εκείνου που γίνεται γονιός, με την πρώτη κατάσταση να απαιτεί υψηλή τεστοστερόνη και τη δεύτερη χαμηλή».

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ο δρ Αλαν Πέισι, λέκτορας της Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ: «Τα επίπεδα τεστοστερόνης στον άνδρα, σε γενικές γραμμές, δεν αλλάζουν τόσο πολύ. Μπορεί να πέσουν σταδιακά καθώς οι άνδρες γερνούν και να αλλάξουν στο πλαίσιο της αντίδρασης έναντι ορισμένων ιατρικών συνθηκών και θεραπειών. Αλλά τόσο δραματικές αλλαγές για την προσαρμογή στην οικογενειακή ζωή είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον!»

ΠΗΓΗ


1 σχόλιο:

  1. ΛΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ:

    "...Η εμφάνιση ενός βρέφους στη ζωή ενός άνδρα ρίχνει αισθητά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, τόσο που εγγυάται, τουλάχιστον για λίγο, την πίστη και αφοσίωσή του στην οικογένεια..."

    ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ (!)

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (!)

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΒΙΟΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΕΚΚΡΙΝΟΜΕΝΗΣ ΟΥΣΙΑΣ (!)

    ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΜΙΣΑΝΔΡΕΣ ΑΝΑΡΧΟΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ (!)

    ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ

    ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή