Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρισμένοι γονείς και άγαμες μητέρες "βασανίζουν" τα παιδιά

 Η αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και αμέλειας ανηλίκων, τοποθέτησης μεγάλου αριθμού παιδιών σε κρατική φροντίδα και απόπειρας αυτοκτονιών εφήβων, έχει τη ρίζα του στην αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών, των άγαμων ζευγαριών ή χωρισμένων γονιών, σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα.


Συγγραφέας της έρευνας είναι ο Πάτρικ Πάρκινσον, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ο οποίος θεωρείται και ο αρχιτέκτονας των αλλαγών της νομοθεσίας του Οικογενειακού Δικαίου, το 2006, επί κυβέρνησης Χάουαρντ, όπου – μεταξύ άλλων – εξασφαλίστηκαν ίσα δικαιώματα φροντίδας των παιδιών χωρισμένων γονιών.

Σήμερα, ο ίδιος ζητά από την κυβέρνηση αναθεώρηση του νόμου αναφορικά με την οικογένεια: "Οι κυβερνήσεις στην Αυστραλία δε γίνεται να συνεχίσουν να αγνοούν ότι δύο γονείς προσφέρουν καλύτερες προοπτικές στα παιδιά από ό,τι ο ένας μόνος του και το πιο σταθερό, ασφαλές και προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά είναι όταν οι γονείς τους είναι – και παραμένουν – παντρεμένοι" αναφέρεται στη μελέτη.
 

Μεταξύ των στοιχείων που εντοπίστηκαν στη μελέτη είναι τα εξής:


- Από το 1998 τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κακοποιημένων ή παραμελημένων παιδιών.
- Την ίδια χρονική περίοδο, διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που είναι σε κρατική φροντίδα.
- Σημειώθηκε 66% αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων 12 – 14 χρόνων μεταξύ 1996 -97 και 2005-2006.
- Αύξηση από 28% σε 38% των περιπτώσεων που έφηβες έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στο διάστημα 2002 – 2008.
- Διπλασιάστηκε ο αριθμός των κοριτσιών ηλικίας 15 – 24 ετών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την χρονική περίοδο 1998 – 2009.

Ο καθηγητής Πάρκινσον απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για μια μαζική και εκτεταμένη συγκρότηση εκπαιδευτικών σειρών για γονείς σε όλη την επικράτεια. Τα μαθήματα θα δίδονται από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές σε διάφορους οργανισμούς.


Η έρευνα η οποία φέρει την ονομασία "Για Χάρη των Παιδιών" (For Kids’Sake) έγινε με πρωτοβουλία του Χριστιανικού Αυστραλιανού Λόμπι.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου το 25% των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 – 85, προέρχονται από άγαμη μητέρα ή μέχρι τα 15 τους χρόνια οι γονείς τους είχαν χωρίσει. Ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από εκείνων που γεννήθηκαν μεταπολεμικά.
 

Βλέπε ακόμα :  Κρίσιμα τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου