Ένα θέμα & ένα γράμμα
από τη Σοφία Διγενή, δημοσιογράφο
Το θέμα που θα απασχολήσει τη στήλη "ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ" αυτή την εβδομάδα είναι ο θεσμός της οικογένειας έτσι όπως εξελίσσεται στις μέρες μας.
Αφορά πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με στενούς δεσμούς αίματος. Χαρακτηρίζει μια κυτταρική κοινωνική ομάδα, όπου βρίσκει κανείς αληθινή ομορφιά. Δηλώνεται με σύμβολο την εστία, όπου η θαλπωρή και η φλόγα της αγάπης πυρώνουν τις καρδιές. Είναι σίγουρα η ενωμένη, ευτυχισμένη οικογένεια αυτή. Ευτυχώς, ακόμα σήμερα, παρ' όλες τις πιέσεις, οι οποίες οδηγούν στην ολοκληρωτική άλωση της οικογένειας, γνωρίζουμε ότι, πολλές ανάγκες του ανθρώπου για ευτυχία μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα στον οικογενειακό κύκλο. Εκεί μπορούμε να εκπληρώσουμε τις φυσικές μας επιθυμίες για εκτίμηση, αγάπη, κατανόηση, εμπιστοσύνη και συμπαράσταση.
Η οικογένειά μας είναι ένα λιμάνι ηρεμίας, από κάθε εξωτερική στενοχώρια και φασαρία.
Ο θεσμός της οικογένειας σε κρίση
Παρ' ότι η οικογένεια ως αρχαιότερος είναι και ο πιο σπουδαίος ανθρώπινος θεσμός, στις μέρες μας αντιμετωπίζει τεράστια και μερικές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα και συνεχείς τριγμούς.
Αποτελεί τη βασικότερη μονάδα της κοινωνίας και η ιστορία της ανθρωπότητος καταδεικνύει στο πέρασμα των αιώνων ότι ολόκληροι πολιτισμοί επιβίωσαν ή εξαφανίστηκαν ανάλογα με το αν η οικογενειακή ζωή ήταν υγιείς ή όχι.
Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι ο ελληνικός πολιτισμός στηρίχθηκε πολλάκις και επέζησε χάρις στους ισχυρούς δεσμούς του θεσμού της οικογένειας όπως επίσης ότι αλώθηκε όταν υπήρξε διάβρωση στις οικογενειακές σχέσεις της ελληνικής οικογένειας.
Σε ολόκληρη τη γη το ιδεολόγημα που απλώνεται σαν τον ιστό της αράχνης θέλουν τους δεσμούς της οικογένειας χαλαρούς. Τα μέλη της αδιάφορα με ατομικιστική συμπεριφορά, ανίκανα για διαπαιδαγώγηση αλλά και ανεπίδεκτα οποιασδήποτε αγωγής.
Τα διαζύγια, η νεανική εγκληματικότητα και η ανηθικότητα των ενηλίκων αυξάνουν καθημερινά με τέτοιο ανησυχητικό ρυθμό που θα έπρεπε να προβληματίζει όλους μας.
Όμως, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κληρικοί, σύμβουλοι οικογένειας, αρκούμαστε να δίνουμε συμβουλές "γνώστες" όντες των ψυχολογικών φαινομένων που διέπουν τους δεσμούς. Πολλοί, όμως από τους "γνώστες", αντί να ενισχύουν την ενότητα της οικογένειας δικαιολογούν ή ακόμα, συνιστούν την ανηθικότητα ως μέσο για κάθε έργο.
Η οικογένεια στηρίζει πολιτισμούς
Ο ιστορικός Γουίλ Ντουράν, θεωρεί στο βιβλίο του "Η ιστορία του πολιτισμού" σαν βασική αιτία που κατακτήθηκε η Ελλάδα από τους Ρωμαίους την εσωτερικήν αποσύνθεση που είχε υποστεί ο Ελληνικός πολιτισμός αφού η δύναμη της Ρώμης ήταν τότε η οικογένεια, η οποία με την σειρά της έφθασε σε παρακμή, εξαιτίας της σεξουαλικής ανηθικότητας. Μήπως και σήμερα η παρακμή της οικογένειας οδηγεί μοιραία σε μια κοινωνική καταστροφή;
Νομίζουμε πραγματικά ότι η κοινωνία της εποχής μας ζει αυτή την άλωση του θεσμού της οικογένειας που προκάλεσαν οι συνεχείς πιέσεις για απελευθέρωση από τη φύση!..
Τα αίτια βρίσκονται στις ανθρώπινες γενετικές μεταλλάξεις των ηθών και των φυσικών νόμων.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει στα "Μεγάλα Ηθικά" του: "Η ηθική αρετή φθείρεται από την έλλειψη και την υπερβολή".
΄Ετσι, λοιπόν, η έλλειψη της αναγκαίας αγάπης, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης αλλά και ο υπερβολικός ζήλος για ανεξαρτησία και ηγεσία έφθειραν λίγο-λίγο την ηθική αρετή της οικογένειας.
Μπορούμε σαφώς να βοηθήσουμε στη βελτίωση και να παρακάμψουμε, την οδό της παρακμής του, αρκεί να το θέλουμε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθο στην ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου