Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η οικογένεια υπό δίωξη, στην Ελλάδα!

 

Αντισυνταγματική και άδικη η  φορολογία της οικογένειας!
...μια παλιά ιστορία!





Κραυγή αγωνίας ενός πολύτεκνου πατέρα


Επιστολή -καταγγελία πατέρα 4 παιδιών για τις αδικίες στο φορολογικό μας σύστημα κατά των πολυτέκνων

"Αξιότιμε κύριε
είμαι περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 ανήλικων τέκνων, μέλος του Συλλόγου Πολυτέκνων του Νομού μου και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα σας γνωστοποιήσω μια φορολογική ανισότητα την οποία διαπίστωσα εχθές, με την ηλεκτρονική υποβολή της ...
Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 (για τα εισοδήματα του έτους 2011) και την άμεση εκκαθάρισή της.

Κατά την συμπλήρωση λοιπόν της δήλωσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ, τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη σύζυγό μου, μητέρα 4 ανήλικων τέκνων, κατά το προηγούμενο έτος 2011 και αφορούν το Πολυτεκνικό επίδομα, την ισόβια σύνταξη και την εφάπαξ παροχή Ν.3454/2006 που αναγράφονται στην βεβαίωση του ΟΓΑ, πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012.
 
Τα εν λόγω αναφερόμενα ποσά, είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως αναγράφεται και πάνω στην ίδια τη βεβαίωση του ΟΓΑ.

Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως στις οδηγίες της συμπλήρωσης της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 που δόθηκαν από το ΥΠ.ΟΙΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «…..η συμπλήρωση των κωδικών 659-660 είναι προαιρετική και στις ενδείξεις αυτές ο φορολογούμενος μπορεί να γράψει τα χρηματικά ποσά ή εισοδήματα που απέκτησε το 2011 και τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο…..».


Με την εκκαθάριση λοιπόν της Δήλωσης, η φορολογική ανισότητα κατά των Πολυτέκνων που προκύπτει, εντοπίζεται στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και είναι η εξής: αντί να υπολογισθεί στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα και μόνο η εισφορά αυτή, αντ’αυτού υπολογίζεται στο άθροισμα του Συνολικού Δηλωθέντος Εισοδήματος και του Αυτοτελούς Φορολογούμενου Ποσού του Πολυτεκνικού επιδόματος! Με την άθροιση λοιπόν αυτή, αυξάνεται το Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και ανεβαίνει - εν προκειμένω στην περίπτωση της συζύγου μου – σε επίπεδο ποσού συνολικού εισοδήματος άνω των 20.000 Ευρώ, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ποσοστού (από 1% για τα ποσά έως 20.000 Ευρώ σε 2% για τα ποσά άνω των 20.000 Ευρώ) υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και την επιπλέον επιβάρυνσή μου με το ποσό των 300 Ευρώ, στον συνολικό φόρο που υπολογίζει το ΥΠ.ΟΙΚ με την εκκαθάριση της Δήλωσης.

Είναι προφανές πως υφίσταται αδικία εις βάρος των Πολυτέκνων με τον παραπάνω αυτό τρόπο επιβολής επιπλέον φόρου, μιας και «βαφτίζονται» ως εισοδήματα τα Πολυτεκνικά επιδόματα και επιβάλλονται τεχνηέντως φόροι σε αυτά (τα οποία είναι αφορολόγητα), με την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τα ερωτήματα που θέτω λοιπόν είναι τα παρακάτω:

α. Είναι ή όχι φορολογική ανισότητα το άθροισμα των Πολυτεκνικών Επιδομάτων στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα, επί του οποίου έπειτα υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης; Δεν αυτοαναιρείται έτσι η έννοια των «αυτοτελών φορολογουμένων ποσών» των εν λόγω επιδομάτων;


β. Λόγω αναφοράς ως προαιρετικής της συμπλήρωσης των κωδικών 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012, μήπως θα έπρεπε τελικά να αποκρύπτουμε τα Πολυτεκνικά Επιδόματα από την Εφορία και να μην αναγράφουμε τα ποσά αυτά στους εν λόγω κωδικούς, για την αποφυγή της επιπλέον φορολόγησής μας; Η φορολογική μας ειλικρίνεια λοιπόν τιμωρείται με αυτόν τον «ύπουλο» τρόπο;


γ. Όσοι λοιπόν έχουμε ήδη υποβάλλει την Φορολογική Δήλωση Οικονομικού Έτους 2012 ηλεκτρονικά και η οποία έχει ήδη εκκαθαριστεί, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για την άρση της φορολογικής αδικίας αυτής; Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω πως η φορολογική αυστηρότητα του Κράτους για είσπραξη φόρων, εξαντλείται στην επιπλέον φορολόγηση των «αφορολόγητων» Πολυτεκνικών Επιδομάτων και της οικονομικής εξαθλίωσης μιας κατηγορίας οικογενειών που αποτελούν την έσχατη λύση στο συνεχώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος!

Κλείνοντας την επιστολή αυτή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την δημοσιοποίησή της, με σκοπό την γνωστοποίηση της παραπάνω φορολογικής ανισότητας εις βάρος των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος, μιας και τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τα Ιστολόγια του Διαδικτύου, αποτελούν έναν έσχατο τρόπο γνωστοποίησης της κραυγής απόγνωσης τους, χωρίς να παραγνωρίζω τις όποιες ενέργειες έχουν ήδη γίνει από το επίσημο συλλογικό όργανο των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος.

Με εκτίμηση,
Ένας περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 τέκνων 


Διαμαρτυρία τρίτεκνων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία για τα φορολογικά μέτρα

Διαμαρτυρία τρίτεκνων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία για τα φορολογικά μέτρα                 Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στις ΔΟΥ Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, μέλη του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων οικονομικού χαρακτήρα, που θα στηρίξουν και θα ανακουφίσουν τις οικογένειες με πολλά παιδιά.
Στην Καλαμάτα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της ΔΟΥ και στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις θέσεις τους στην προϊσταμένη της υπηρεσίας Ευγενία Κούβελα.
Με το ψήφισμα που επέδωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς, οι τρίτεκνοι ζητούν:...

«1) Το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με 3 παιδιά να επανέλθει τουλάχιστον στις 20.000 ευρώ για εισόδημα. Διότι είναι πολύ μεγάλη και επώδυνη η επιβάρυνση φόρου που επέρχεται για τις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω και ο φόρος είναι μεγαλύτερος από ότι σε άγαμο. Ουσιαστικά τιμωρείται η οικογένεια που έχει πολλά τέκνα. 

2) Στην τροπολογία που έχει κατατεθεί για την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του αναδρομικού φόρου εισοδήματος για το 2011, προτείνουμε να γίνει έκπτωση 20% στην εφάπαξ πληρωμή.

 3) Αύξηση των δόσεων του φόρου (τουλάχιστον 10 δόσεις και βεβαίως μικρότερο ποσό ανά δόση), που θα καταλογιστεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2011. Διότι τα ποσά που έχουν καταλογιστεί είναι υψηλότατα και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καταμεριστεί μόνο σε 3 δόσεις».
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Πολιτεία δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη με συνέπεια και προοπτική το σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ώστε να μπούμε σε τροχιά βελτίωσης του συντελεστού γονιμότητος». Και σημειώνεται πως «τα σκληρότατα μέτρα που έχουν ληφθεί στα πλαίσια του Μνημονίου 1 και 2, έχουν οδηγήσει σχεδόν το 45% των οικογενειών με πολλά τέκνα στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Παράσταση διαμαρτυρίας για τα φορολογικά μέτρα έκαναν χθες το πρωί και οι τρίτεκνοι της Τριφυλίας στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Γιάννη Κατσαργύρη, με βασικό αίτημα την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις τρίτεκνες οικογένειες. Οι τρίτεκνοι σημείωσαν ότι με τα μέτρα αυτά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα. Μάλιστα προσέφεραν στον κ. Κατσαργύρη και ένα καρπούζι από τις αγροτικές τρίτεκνες οικογένειες, όπου επίσης τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσαργύρης τόνισε ότι κατανοεί τα αιτήματά τους που είναι δίκαια και δεσμεύτηκε πως με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου θα τα έθετε και στο προγραμματισμένο για χθες Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τους τρίτεκνους της Τριφυλίας η Ελευθερία Νικολοπούλου επισήμανε: «Καταθέτουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα άδικα φορολογικά μέτρα, τις επιβαρύνσεις και για όλες τις έκτακτες εισφορές. Αυτό που ζητάμε είναι μια έκπτωση τουλάχιστον 20-25%, ώστε κάτι να γίνει, μήπως μπορέσουμε και τα βγάλουμε πέρα, εάν μπορέσουμε. Μαζί με το ψήφισμα θα πάμε δώρο και ένα καρπούζι, ένα τοπικό προϊόν που συμβολίζει τους τρίτεκνους αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Η Δήμητρα Λάμπρου υπογράμμισε: «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, η κρίση μάς έχει τσακίσει όλους, ειδικά εμάς που έχουμε 3 και 4 παιδιά. Θέλουμε μια άλλη φορολογική μεταχείριση και πιστεύουμε πως την δικαιούμαστε. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους και πολύ περισσότερο για εμάς».

Ο Λάκης Θεοδωρόπουλος τόνισε: «Πέρα από όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, το δημογραφικό δεν είναι ένα πρόβλημα για να το παραβλέπουμε. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις για να προτρέψουμε τον κόσμο να προχωρήσει σε τεκνοποίηση, θα πρέπει να βοηθηθούν. Οι σημερινές απαιτήσεις στην κοινωνία για την μόρφωση και ανατροφή των παιδιών είναι πάρα πολλές σε σχέση με παλιά.
Ζητάμε από την Πολιτεία να είναι δίπλα μας, δεν ζητάμε να μας αναθρέψει τα παιδιά μας, όμως τουλάχιστον να είναι αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια».

Ο ιερέας Γρηγόρης Παναγούλιας σημείωσε: «Ως ιερέας βλέπω ότι τα χωριά μας έχουν εγκαταλειφθεί τελείως και η επαρχία σχεδόν έχει ερημώσει. Πρέπει η κάθε κυβέρνηση να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους που στηρίζουν την ελληνική κοινωνία».


ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου