Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αρρενολοχεία - Σύνδρομο Couver

Η αρρενολοχεία προέρχεται από τη γαλλική λέξη “couver” με τη σημασία “to hatch” που σημαίνει εκκολάπτω.

 Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον μέλλοντα πατέρα

 
Νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως η εγκυμοσύνη της συντρόφου μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά και σωματικά και τον μέλλοντα πατέρα.
 
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας. Πρόσφατες έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι και οι άνδρες, που ετοιμάζονται να γίνουν πατέρες, βιώνουν μία σειρά από ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι η σύντροφός τους περιμένει παιδί οι άνδρες βλέπουν την ψυχολογία τους να αλλάζει. Τα ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, αγωνίας, φόβου και άγχους, που νιώθουν, τους προκαλούν σύγχυση και υπερένταση. Το μυαλό τους στριφογυρίζει από τη μία μεριά στο δύσκολο στάδιο της εγκυμοσύνης και του τοκετού και από την άλλη στις ευθύνες, που συνεπάγεται ο ερχομός και το μεγάλωμα ενός παιδιού.

Πιο στοργικοί και ευαίσθητοι

Μετά το αρχικό σοκ οι άνδρες, που πρόκειται να αποκτήσουν παιδί, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την εγκυμοσύνη με τρυφερότητα και ευαισθησία. Αποχαιρετούν τον παλιό, ατίθασο εαυτό τους για να μετατραπούν σε στοργικούς και περιποιητικούς συντρόφους, που προετοιμάζονται σιγά σιγά να γίνουν αφοσιωμένοι πατέρες.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Αν και η βιολογική κατάσταση της πατρότητας δεν έχει αποσαφηνιστεί, όπως η μητρότητα, οι επιστήμονες προσανατολίζονται πλέον στην αναγνώριση συμπτωμάτων εγκυμοσύνης και στο ανδρικό φύλο.

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι στον κατάλογο των συμπτωμάτων, που αντιμετωπίζουν οι μέλλοντες πατέρες, περιλαμβάνονται η πρωινή αδιαθεσία, οι κράμπες, ο πόνος στη μέση, η λιγούρα, η τάση για λιποθυμία και το πρήξιμο στο στομάχι. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Saint George, στο Λονδίνο, το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό σαν Σύνδρομο "Couvade".

Δεν είναι γνωστό ακόμα για ποιό λόγο οι άντρες νιώθουν παρόμοια συμπτώματα με την έγκυο σύντροφό τους αλλά είναι πολύ πιθανό πίσω από όλα αυτά να κρύβεται το στρες λόγω της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 282 ανδρών, ηλικίας 19 έως 55 ετών. Οι περισσότεροι παρατήρησαν τα συμπτώματα κατά τους πρώτους μήνες κύησης και μόνο σε μικρό ποσοστό ανδρών συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κύησης για να εξαφανιστούν μετά τον τοκετό. Φαίνεται ότι οι άνδρες αυτοί συμπάσχουν με τις συντρόφους τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα.

Ορμονικές αλλαγές

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι άνδρες, που περιμένουν παιδί από τη σύντροφό τους, βιώνουν ορμονικές αλλαγές, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Σε σειρά μελετών, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από Πανεπιστήμιο του Καναδά, οι 9 στους 10 ανέφεραν πως είχαν συμπτώματα όπως ναυτία, λιγούρα και λαχτάρα για συγκεκριμένα φαγητά.

Από τις αναλύσεις αίματος των ερωτηθέντων οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι παρουσίαζαν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα τους. 
Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που καθορίζει την παραγωγή γάλακτος στις νέες μητέρες. 
Αν και η ορμόνη αυτή υπάρχει και στους άντρες, φυσιολογικά είναι πολύ χαμηλότερη.

Οι αναλύσεις έδειξαν ακόμη πως τα επίπεδα της ορμόνης του ανδρικού φύλου, της τεστοστερόνης, παρουσίαζαν μείωση κατά 30% στους πατέρες. Αλλά και μετά τον τοκετό η τεστοστερόνη μειωνόταν όταν έκλαιγαν τα νεογέννητα και όταν οι πατέρες τα ντάντευαν. Τα χαμηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης δεν αποκλείεται, αναφέρουν οι επιστήμονες, να βοηθούν τους άνδρες να είναι πιο περιποιητικοί και πιο δεμένοι με τα μωρά τους.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου