Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ποίημα για την 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Και πάλι φέτος γιορτάσθηκε η Εθνική επέτειος της 28ης  Οκτωβρίου.
Ο μικρός Απόλλων, μαθητής  δημοτικού, απήγγειλε ποίημα στην γιορτή του σχολείου του.

Λαέ, δούλε, δειλέ, δε σε σώζει
η φυγή στη φριχτή συμφορά,
στην ψυχή της Ελλάδας δεσπόζει
των ηρώων μια φλόγα ιερά.

Με την φλόγα η Ελλάδα θ' ανάψει
μια πελώρια στον κόσμο φωτιά,
τους μιαρούς, τους τυράννους θα κάψει,
πάλι ο κόσμος θα βρεί Λευτεριά

Το άλλο πρωί ο πατέρας του τον πήγε να δει την παρέλαση.
Μετά  του διηγήθηκε ιστορίες από την κατοχή που έμαθε από τον δικό του πατέρα, μα και ιστορίες από της μάχες που πολέμησε ο παππούς του, και άκουγε μικρός.
Του έμαθε πώς με λίγα όπλα και πολύ ψυχή πολεμήσαμε γενναία , και οι ξένοι είπανε για μας, πως από εδώ και πέρα δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.


Του χρόνου ο μικρός Απόλλωνας θα πει ποίημα;
Θα παρελάσει;
Μήπως  «θυμηθεί» ότι η 28η Οκτωβρίου είναι «Παγκόσμια ημέρα Κινουμένων Σχεδίων»;

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αστυνομικός έπαιζε με το τηλεκοντρόλ... (2)

Σε συνέχεια της ανάρτησης "Αστυνομικός έπαιζε με το τηλεκοντρόλ...", έλαβα e-mail με την  παρακάτω καταγγελία και την δημοσιεύσω.

Ονομάζομαι Ζ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ετών 41 κάτοικος ΡΟΔΟΥ.

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προ 3 ήμερων
φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας.
Από ότι γνωρίζω συνοδεία αστυνομικών έχουν πολιτικοί , διπλωμάτες, vip, άτομα που κινδυνεύουν από τρομοκρατικές ενέργειες.. κ.λ.π...

Εδώ λοιπόν έχουμε την εξής πρωτοτυπία από το Α.Τ.ΡΟΔΟΥ.
Την εβδομάδα που διανύσαμε πάνω από 2-3 φορές περιπολικά και
μηχανές της αστυνομίας συνόδεψαν πολίτη έως και την πόρτα παιδικού
σταθμού.

Το τραγελαφικό είναι όμως ότι η συγκεκριμένη πολίτης (ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ) είναι και ήταν ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ εδώ και 1,5 μήνα καθημερινός.
Τα όργανα της τάξης (είτε αυτοί που τους έστειλαν) αντί να συλλάβουν συνόδευαν..

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΕ..
Και ας πούμε λοιπόν ότι έπρεπε να συνοδευτεί (!) .....ποιοι λόγοι σοβαροί και
αποδεδειγμένοι προέτρεχαν και έπρεπε να γίνει;
Κινδύνευε από κάποιο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ;;;;;;;
Και αν βρεθούν και κάποιοι καλοθελητές να πουν (ακόμα και τώρα δεν νομιμοποιούνται) ότι συνόδευε ανήλικο ...ερωτώ : εφόσον το
άφηνε στον παιδικό και έφευγε γιατί δεν συλλαμβανόταν από την στιγμή που
είχαν μπει ήδη στον κόπο να συνοδέψουν ;;;;;
Αντιθέτως κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ελευθέρα ακόμα και μέσα στο Α.Τ. (ΕΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ).

Σε επίσκεψη λοιπόν που είχα στο Α.Τ.ΡΟΔΟΥ και μετά από συζήτηση εφ΄ όλης της
ύλης έφυγα με μεγάλη απορία και απογοήτευση και ακόμα προσπαθώ να
καταλάβω τι συμβαίνει ..και ερωτώ : ΝΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ..ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ
ΟΜΩΣ.;;;;; ..ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΣΩΣΤΑ Η ΟΧΙ..
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣOYN ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΩΣ
ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞOYN ΝΑ ΚΑΝOYN ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ TOYΣ ΣΩΣΤΑ..

Επειδή λοιπόν έχω ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και στο παρελθόν από αυτά τα κακώς
κείμενα τα οποία θεωρώ ότι είναι υπεύθυνα για την κατάντια κάποιων
υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΟΥ

..ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ..ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ
..ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩ .
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.
ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αστυνομικός έπαιζε με το τηλεκοντρόλ...

Διαβάστε την καταγγελία που ακολουθεί...


"ονομαζομε Ζ. Γ.  ΕΤΩΝ 41 ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΡΟΔΟΥ..σημερα στις 18:30 πηγα στο α.τ. ροδου και συγκεκριμενα στον αξιωματικο υπηρεσιας για να καταθεσω μυνηση στην εν διαστασει συζυγο μου για παραβιαση δικαστικης αποφασης επικοινωνιας με την ανηλικη κορη μου με την παροτρυνση του διοικητη του α.τ. τον οποιον και επισκευθηκα το πρωι..βρηκα λοιπον τον εν λογο αξιωματικο σε ενα καναπε του τμηματος να πεζει με το τηλεκοντρολ της τηλεορασης οταν λοιπον του ειπα τι ηθελα μου απαντησε με πολυ αποτομο τροπο οτι δεν σου κανω την μυνηση για τον λογο ακουσατε ακουσατε οτι ειχα ξαναπαει και κατεθεσα μυνηση πριν 15μερες και οτι εγω με καραγκιοζιλικια εγω δεν ασχολουμε οτι ειμε 25 χρονια στην υπηρεσια ..επιμεινα και μου απαντησε οτι δεν γουσταρω ρε να σου κανω την μυνηση πηγενε οπου θελεις και διαφορα αλλα του τυπου σεριφη..ειμε πνυγμενος στην δουλεια γελοντας ειρονικα και συνεχιζοντας να πεζει με το τηλεκοντρολ. περασε εξω ρε και διαφορα αλλα ..πεταξτε τον εξω μπροστα στα εβροντιτα ματια 4-5 νεαρων αστυνομικων και του δικηγορου μου ο οποιος και κατεβηκε στο τμημα μετα απο κληση που του εκανα και αρκετη ενταση στο τμημα διοτι του ανεφερε για παραβιαση καθηκοντος και αρχησε τα του ειδους με απειλης και διαφορα αλλα..στο τελος πηγα στο γραφειο του δικηγορου μου γραψαμε την μυνηση και πηγα κατω να την καταθεσω ..μου ειπε πως ειναι η τελευταια φορα που στην κανω εγω ..κλπ.και οταν θα με βλεπεις εμενα θα φευγεις..σημειωση τον κυριο δεν τον γνωριζω δεν εχω προηγουμενα..ο δικηγορος μου με παροτρινε να χαμηλωσω τους τονους σε αυτο ..το θεμα ..αλλα εγω επειδι ο εν λογο σεριφης ετοιμος για συνταξη αξιωματικος επειδι εκει δεν ειναι του παπου του το μαγαζι ..επειδι με προσβαλει η συμπεριφορα του σαν προσοπικοτητα ..επειδι λυπαμε ακριβως για την καταντια αυτην που ειδα σημερα που αν εδεινα το βιντεο θα πεζοταν σε ολα τα αθηναικα καναλια και θα γελουσε ολος ο κοσμος με τον σεριφη.επειδι εγω εκει πηγα για πολυ συμαντικη μου υποθεση και για δικαιωμα που το κερδισα με αγωνες και οχι να ακουω τα σχολια και τις προσβολες του απαραδεκτου σεριφη ..πριν καταφυγω στην δικαιωσυνη ηθελα να το δημοσιωποιησω ..ας παει σπιτι του ο ανθρωπος αμα βαρεθηκε ..ειμε φορολογουμενος πολιτης εχω δικαιωματα τα οποια και γνωριζω και δεν επιτρεπω να με προσβαλουν βαναυσα ..το τηλεφωνο μου ειναι το 6944658699.. ευχαριστω που μου αφιερωσατε τον χρονο σας ..θα ηθελα να ειχαμε σας παρακαλω μια επικοινωνια.."


ΠΗΓΗ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Absent

Justin Hunt, Director


Η απαξίωση του ρόλου του πατέρα , ισοδυναμεί με παγκόσμια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

ΠΗΓΗ

Ευχαριστώ την κα. Effie D. από το yahoogroup, goneas2005.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 15-16 Οκτωβρίου 2010 το επιστημονικό συμπόσιο των παιδικών χωριών ΣΟΣ με θέμα

«ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Το συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Κωνσταντίνο Σέκερη, του οποίου η ζωή -όπως είπαν οι ομιλητές- ήταν συνυφασμένη με υψηλό επίπεδο παιδείας, βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού, ευγένια, ηρεμία, ανεξικακία, μακροθυμία, ανιδιοτέλεια και αγάπη για τα παιδιά και τους νέους. Η εικοσαετής προσφορά του στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ άφησε τις πιο συγκινητικές αναμνήσεις και ένα μεγάλο αίσθημα απώλειας.

Την έναρξη του Συμποσίου τίμησε με την παρουσία της η ψυχολόγος Μαίη Παπούλια, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προσφέρει και την αιγίδα του.
Το Συμπόσιο είχε σκοπό να αναλύσει τις περιπτώσεις κινδύνου των παιδιών και των νέων και να παρουσιάσει μοντέλα αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών. Διακεκριμένα στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας (βλέπετε και το πρόγραμμα) αλλά και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας παρουσίασαν ερευνητικά δεδομένα και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ανέχεια, τη στέρηση, (υλική και συναισθηματική), το κακό σύστημα παιδείας, υγείας, πρόνοιας και δικαιοσύνης, αλλά και από την άποψη ότι «η πολιτική γίνεται για τα χρήματα και όχι τα χρήματα για την πολιτική». Εν τέλει «τα παιδιά κινδυνεύουν όταν οι θεσμοί προστασίας τους χάνουν την ανθρωπιά τους», είπε ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Α.Π.Θ.

Σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά σε ιδρύματα και μάλιστα εκείνα που είναι άτομα με αναπηρία. Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα σύστημα κλειστής περίθαλψης, στο οποίο καταργείται κάθε έννοια αξιοπρέπειας, τόνισε ο Χάρης Ασημόπουλος επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας. Από τα 6.000 άτομα που ζουν σε ιδρύματα, το 30% είναι παιδιά και νέοι, οι οποίοι στερούνται εκπαίδευσης και βιώνουν επώδυνες εμπειρίες ζωής (καθήλωση, δέσιμο, φαρμακευτική καταστολή, απουσία ψυχαγωγίας, μοναξιά). Το προσωπικό δεν είναι επαρκές και δεν έχει την απαραίτητη ειδική εκπαίδευση, ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων του παιδιού.

Είναι λοιπόν ανάγκη να κλείσουν τα ιδρύματα αυτά και να λειτουργήσουν μονάδες στο πλαίσιο της Κοινότητας, όπως  τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, προγράμματα διάγνωσης και θεραπείας, προστατευμένα διαμερίσματα και χώροι εργασίας, λέσχες, κέντρα ημέρας, ξενώνες κλπ. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στην πρόληψη και να εργάζονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.
Απαραίτητη είναι και η συνεργασία σχολείων, μονάδων Υγείας και μονάδων Δικαιοσύνης, είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικός υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ, Ιωάννης Τσιάντης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα από τη κοινότητα που θα πείσει τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα και αποφάσεις για την εξωιδρυματική προστασία των παιδιών.

 Τη χαμηλή θεατότητα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας επεσήμανε η κυρία Ελένη Αγάθωνος, διδάκτωρ ψυχολογίας, εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας. Μαζί με τον ψυχολόγο Αντρέα Μποζώνη, παρουσίασαν το έργο του ξενώνα ΣΟΣ ΕΛΙΖΑ που στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του έχει περιθάλψει 13 παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η έμφυτη τάση των εφήβων για επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εξελιχθεί σε εγκατεστημένη παραβατικότητα όταν και άλλοι παράγοντες συνδράμουν, είπε ο παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής Χρήστος Ζερβής. Ο Ξενώνας Εφήβων των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ Ελλάδος στο Χαλάνδρι προσέφερε σημαντικό έργο επί δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας ένα πιο ευνοηκό μέλλον για οχτώ εφήβους που είχαν εισαχθεί σε αυτόν, μετά από εκδηλώσεις εναντιωματικής συμπεριφοράς, αλλά έκλεισε για οικονομικούς λόγους.

7,4 % των αγοριών και 3,2% των κοριτσιών παρουσιάζουν διαταραχή διαγωγής με μικρές ή μεγάλες πράξεις βίας, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται σε βιώματα επιθετικότητας που λειτουργούν αθροιστικά. Το διαζύγιο, οι μη ικανοποιητικές σχέσεις, χαμηλές σχολικές επιδόσεις και το κακό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσουν προγνωστικούς παράγοντες για εκδήλωση επιθετικότητας.  Το 25-40% των παιδιών με διαταραχή διαγωγής θα αναπτύξουν αντικοινωνικότητα ως ενήλικοι. Όπως έχει διαπιστωθεί -είπε ο επίκουρος καθηγητής παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Κολαΐτης τα θύματα της βίας γίνονται πιο βίαιοι ενήλικες και  επιδεικνύουν σκληρότερες πράξεις από τα άτομα που δεν έχουν υπάρξει θύματα βίας.

Η κυρία Δήμητρα Μακρυνιώτη, κοινωνιολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αυξανόμενη τάση ιατρικοποίησης της παιδικής ηλικίας  και την ομογενοποίησή  της με τον περιορισμό της ιδιωτικότητας των παιδιών και την αύξηση των νησίδων περιορισμού όπως είναι οι μονάδες φύλαξης, τα ολοήμερα σχολεία κλπ, όπου η παρουσία των ενηλίκων δεν είναι επαρκής.

Συχνά η παρουσία των ενηλίκων αντικαθίσταται από την τηλεόραση, η οποία είναι ένας παντοδύναμος και ανώνυμος παραγωγός και πολλές φορές μοναδική πηγή πληροφόρησης για θέματα που αφορούν την ζωή μας. Όμως η καθ' έξιν τηλεθέαση με τρεις ή περισσοτερες ώρες την ημέρα είναι δυνατόν να προκαλέσει στον τηλεθεατή το «σύνδρομο του μοχθηρού κόσμου», τόνισε η καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου. «Μεγάλα παιδιά αλλοιώνονται από το κανάλι της είδησης και μεταφέρουν την αλλοιωμένη αντίληψη στα μικρότερα παιδιά».

Η εξάρτηση των νέων από ψυχοδραστικές ουσίες στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλή, ομως από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι χρήστες έχουν αρχίσει από την ηλικία των 13,9 ετών και σε ηλικία 15-16 ετών εχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

          Η επικινδυνότητα είναι μια δύσκολη έννοια. Ο Έλληνας ποινικός δικαστής την έχει συμπεριλάβει εμπειρικά στον ποινικό κώδικα και την έχει προσαρμόσει στις συνθήκες της ελληνικής  κοινωνίας. Τη λαμβάνει υπόψη του και για την επιμέτρηση της ποινής αλλα και για τον προσδιορισμό της εγκληματικής συμεριφοράς.  Η εγκληματολόγος Πάρη Ζαγούρα  υποστήριξε ότι παρά την ύπαρξη ενισχυμένου νομικού οπλοστασίου, δεν χρειάζεται η δικαιοσύνη να εμπλέκεται, ή έστω να εμπλέκεται επιλεκτικά στο σύστημα πορστασίας ανήλικων θυμάτων και θυτών.


«Σε πολλές περιπτώσεις φαινομενικής νομιμότητας κρύβεται βαριά παρανομία», υπογράμμισε ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος. Η παρουσία των παιδιών ως μάρτυρες στα Δικαστήρια, η μεγάλη αυστηρότητα στο Σχολείο και το  bulling είναι μερικές από αυτές από τις περιπτώσεις.
Στις μέρες μας καθίσταται εξόχως αναγκαίο να συλλάβουμε την ιδέα της επένδυσης και της πρόληψης των κινδύνων της παιδικής ηλικίας, γιατί είναι φτηνότερη από την αντιμετώπιση, αλλά επίσης να αξιοποίησουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας, πρόσθεσε ο κύριος Μόσχος.

Η επένδυση στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά περιορισμένη στην πατρίδα μας. Οι ανάγκες των παιδιών δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, είπε ο κύριος Γαβριήλ Αμίτσης, νομικός και Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Κοιν. Ασφάλειας ΤΕΙ Αθήνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο έχει συντάξει πρόγραμμα στρατηγικής που μπορούν να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη της. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως προς την παιδική φτώχεια, με ποσοστό 22%, μετά τη Ρουμανία 32%, τη Βουλγαρία 30% και την Ιταλία 26%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη παιδική φτώχεια είναι 19%.
Η συμβολή των εθελοντών αποδεικνύεται καίριας σημασίας στις μέρες μας. Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να συμβάλουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στιγματισμού και επιπολλασμού των προβλημάτων στην κοινωνία.

Ένα άριστο πρότυπο συνεργασίας εθελοντών με επαγγελματίες είναι το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας της Καλαμάτας.
Στο πεδίο της θεραπείας διαπιστώνεται ότι η  τέχνη δίνει την ευκαιρία για έκφραση, εκτόνωση, κινητοποίηση και συμμετοχή. «Παίζοντας το παιδί και ο ενήλικας διατηρεί τον εαυτό του», υπογράμμισε η παιδοψυχίατρος Αλίκη Γρηγοριάδου.

Το Παιδικό Χωριό ΣΟΣ αναδεικνύεται σε μοναδικό και ολοκληρωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών, βασιζόμενο στις αρχές «μητέρα, αδέρφια, σπίτι, χωριό». Είναι ένας θεσμός που στα 60 χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να εξαπλωθεί σε 162 χώρες και  μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει προσφέρει τη μητρική αγκαλιά σε περισσότερα από 70.000 παιδιά, ενώ έχει υποστηρίξει περισσότερα από 220.000 παιδιά για να ζήσουν στη δική τους βιολογική οικογένεια.
Στόχος όμως του θεσμού είναι ως το 2016 να έχει προσφέρει υποστήριξη σε 1.000.000 παιδιά.

Στην Ελλάδα λειτουργούν, τρία Παιδικά Χωριά ΣΟΣ (Βάρης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης), δύο Στέγες Νέων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), τρία Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Αθήνα, Αλεανδρούπολη, Καλαμάτα), ο Ξενώνας ΣΟΣ ΕΛΙΖΑ (για παιδιά κάτω των 5 ετών) στο Μαρούσι, δύο Ξενώνες Κακοποιημένων Παιδιών (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη), ένα Κέντρο Ημέρας για ΑΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη.   

          Την αυθεντικότερη εικόνα για το έργο που γίνεται στο παιδικό χωριό ΣΟΣ την έδωσε  ο νεαρός Κώστας, πρώην μέλος μιας ΣΟΣ οικογένειας, ο οποίος έιπε ότι βρήκε εκεί γαλήνη, παιδιά να παίζει, μητρική αγάπη. Έφυγε ώριμος, προετοιμασμένος με εφόδια συναισθηματικά, πνευματικά, υλικά, και είναι τώρα αισιόδοξος, σιγουρος για τον εαυτό του, αυτάρκης και περιζήτητος επαγγελματίας, ικανός να ισορροπήσει και αντιμετωπίσει τη ζωή. Θυμάται με σεβασμό τη ζωή του στο χωριό και δηλώνει ότι δεν κόβει τις επαφές του με αυτό και κυρίως με τη μητέρα ΣΟΣ με την οποία επικοινωνεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και την επισκέπτεται στις διακοπές.



Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

"...ανοίκειες ιδιοκτησιακές αντιλήψεις"

Τέλος οι σκηνές μεταξύ διαζευγμένων συζύγων στα σχολεία

Εγκυκλίους, μέσω των οποίων θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μαθητών, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση και επεκτείνουν τις μεταξύ τους έριδες στο χώρο του σχολείου, εξέδωσε ο υπουργείο Παιδείας.



Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από εξέταση σημαντικού αριθμού υποθέσεων, τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν οι γονείς ενός μαθητή αδυνατούν να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους για μεταξύ τους συνεργασία κατά την άσκηση του γονικού τους ρόλου, δεν θα πρέπει να ευνοεί τυχόν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του γονέα, που ασκεί την επιμέλεια απέναντι στο παιδί-μαθητή.

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΛΙ - HONEY

Μια ταινία για την έντονη και δυνατή σχέση που αναπτύσσουν τα αγόρια  με τους πατεράδες τους.

...του Σεμίχ Καπλάνογλου
με τους Μπόρα Άλτας, Έντγκαρ Μπεσικσίογλου, Τουλίν Οζέν


 Υπόθεση:
 Ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το νεαρό αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι μέρος μυστηρίου και περιπέτειας όπως το ζει ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη δουλειά καθημερινώς. Ο πατέρας του ο Γιακούπ, είναι μελισσοκόμος και έχει τοποθετήσεις τις ειδικώς κατασκευασμένες κυψέλες του στην κορυφή των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Ο Γιουσούφ και ο Γιακούπ έχουν μια πολύ δυνατή σχέση, μοιράζονται τα ίδια όνειρα και έχουν τα δικά τους μυστικά. Από την άλλη μεριά, στο σχολείο ο Γιουσούφ έχει μια δυσάρεστη σχέση με τους συμμαθητές του λόγω της δυσλεξίας που τον κάνει να ντρέπεται  την ώρα των μαθημάτων. Κι ενώ οι ανησυχίες του για το σχολείο εξακολουθούν, ο πατέρας του  πρέπει να ταξιδέψει σ' ένα μακρινό δάσος για μια ριψοκίνδυνη αποστολή. Με τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας να λιγοστεύουν εξαιτίας της ολοένα και πιο συχνής "εξαφάνισης" των μελισσών, ο Γιακούπ δεν έχει άλλη λύση από το να μεταφέρει τις κυψέλες του σε άλλη ορεινή περιοχή. Όμως οι μέρες περνούν και αυτό ανησυχεί τόσο τον Γιουσούφ όσο και την μητέρα του. Η απόφαση του νεαρού αγοριού ν' αναζητήσει τον πατέρα του, θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια που έως τότε δεν είχε ποτέ «περπατήσει».

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΤΕΡΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΑΡΠΑΞΕ ΤΟ ΟΚΤΩ (8) ΜΗΝΩΝ ΒΡΕΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΟΛΥΒΟ ή ΜΗΘΥΜΝΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 25.09.2010




Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΑΣΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΣ ΟΚΤΩ (8) ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 25.09.2010 ΟΤΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΑΖΙ ΤΗΣ



ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΛΟΓΩ ΛΟΙΜΩΞΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Η ΜΗΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΘΕΜΙΤΩΣ ΥΠΟ ΤΗΝ «ΣΤΕΓΗ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΑΓΟΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ

ΟΠΟΙΟΣ Ή ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΟΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ Ή ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ email ΕΔΩ: syndesmos@pa-sy-a.gr

Περισσότερα στην ΠΗΓΗ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Alamar

Alamar
μια όμορφη ιστορία για τη σχέση μεταξύ πατέρων και γιων, 
μεταξύ ανθρώπου και φύσης.


 
H ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού διαζευγμένων γονέων
( Ιταλίδα μητέρα, Roberta και Mεξικανού πατέρα Jorge )
Το παιδί μοιράζετε ανάμεσα σε δύο κόσμους, δύο πραγματικότητες.
Από την μία βρίσκετε  στην αστική κοινωνία μαζί με τη μητέρα του, και την άλλη στο φυσικό περιβάλλον με τον πατέρα του.

Καμία πραγματικότητα, δεν είναι καλύτερη από την άλλη, είναι απλώς διαφορετικά, και το παιδί είναι σε θέση να είναι ο εαυτός του και στις δύο, απαλλαγμένο από κάθε προκατάληψη και κάθε  δικαστική  απόφαση.

Έτοιμος, αγάπη μου; θέλεις να δεις τα κοράλλια και τα ψάρια εκεί κάτω; θέλεις να δεις τα αστέρια και τα σαλιγκάρια; θέλεις να δείτε τους καρχαρίες;
…σιγά-σιγά, γιε μου,…πρέπει να είσαι ευγενικός, ... αυτό είναι ένα πουλί. Είναι ένα άγριο πτηνό, που ζει μεταξύ άλλων πουλιών,.. είμαστε πάρα πολύ μεγάλοι γι 'αυτό, αργά, αργά. 





Ο πατέρας σου, αυτός ο ήρωας.

Μυθιστόρημα.




Σύντομη περιγραφή "Με τρόμο βλέπω να πλησιάζει εκείνη η καταραμένη μέρα, που θα καταλάβεις ότι είμαι πολύ μέτριος σκιέρ, άθλιος κολυμβητής, ασήμαντος ποδοσφαιριστής της Κυριακής και το χειρότερο, εντελώς συνηθισμένος πατέρας. Στα έξι σου χρόνια, ο θαυμασμός σου για μένα βρίσκεται στο απόγειό του και όπου να 'ναι έρχεται η ώρα της παρακμής, που τόσο φοβάμαι..." Με χιούμορ, ευαισθησία και συχνά με αυτοσαρκασμό, ο Ντιντιέ Τρονσέ καταγράφει τρυφερά στιγμιότυπα της καθημερινότητας ενός πατέρα, ως τη στιγμή που ο γιος του γίνεται οκτώ χρονών.

Η αφήγησή του, μολονότι έχει τη μορφή ημερολογίου, στην πραγματικότητα αποτελεί εξομολόγηση συναισθημάτων, τα οποία ο συγγραφέας θεωρεί μάθημα ζωής: "Διδάχτηκα ότι μπορούμε να πούμε σ' ένα παιδί, έκανα λάθος, χωρίς αυτό να σημαίνει εξευτελισμό. Και, συγγνώμη, ήμουν ανόητος, χωρίς εκείνο να πάψει να μας σέβεται".

Πάνω απ' όλα, ο πατέρας σκιαγραφεί με αξιοσημείωτη οξυδέρκεια τον ρόλο του ήρωα, που κατέχει στη ζωή του μικρού αγοριού και εκφράζει την αγωνία του για τη στιγμή της απομυθοποίησης. "Ο Τρονσέ δημιουργεί ένα πραγματικό θαύμα από τις χιλιάδες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής του γιου του". (Agnes Abecassis, Parutions)

ΠΗΓΗ