Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Βέλγιο: Διαδηλώσεις κατά της ευθανασίας σε παιδιά.


Δεκάδες Βέλγοι αψήφισαν τη βροχή και διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας.

Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την ψήφιση νόμου που επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά που πάσχουν πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Αν ο νομός ψηφιστεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που θα επιτρέπει την ευθανασία ανεξαρτήτως ηλικίας.






Βρυξέλλες
Την κατάργηση του ορίου ηλικίας για ευθανασία -πρακτικά δηλαδή, την επέκτασή της και στα παιδιά- εξετάζει το κοινοβούλιο του Βελγίου, μέτρο που εμφανίζεται να έχει απήχηση στους πολίτες αλλά έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη. Ο ισχύων νόμος θέτει όριο την ηλικία των 12 (με προϋπόθεση τη συναίνεση των γονέων), το οποίο και καταργείται εξ ολοκλήρου με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο, η δυνατότητα ευθανασίας για ανήλικους θα γίνεται με επιπλέον περιορισμούς. Πέραν της συναίνεσης των γονέων, θα πρέπει να διαπιστωθεί από ψυχίατρο ή ψυχολόγο σαφής ικανότητα αντίληψης της κατάστασης από την πλευρά του παιδιού.

Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο το νομοσχέδιο με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Η συζήτηση που ξεκινά την Τετάρτη ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψηφοφορία, στην οποία το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει.

Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου υπογραμμίζουν ότι η επέκταση της δυνατότητας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αφορά παιδιά που βρίσκονται στο έσχατο σημείο. «Δεν μιλάμε για παιδιά που τους μένουν μήνες ή χρόνια, αλλά για παιδιά που η ζωή τους έχει ήδη τελειώσει και χρειάζονται ένα αξιοπρεπές τέλος» ανέφερε ο Χέρλαντ βαν Μπέρλερ, επικεφαλής της ενταντικής μονάδας στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 75% των πολιτών συμφωνεί με το μέτρο. Ωστόσο, η πλευρά των αντιτιθέμενων είναι, αν και μικρότερη, ηχηρή, όπως είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα.

Εναντίον του νομοσχέδιο, στο οποίο αντιτίθεται και η Εκκλησία, έχουν διοργανωθεί διαδηλώσεις μπροστά στη Βουλή όσο πλησιάζει η ψήφισή του. «Εάν πας σε τρεις ψυχιάτρους, πάντα στο τέλος ένας θα εγκρίνει την ευθανασία» αναφέρει στο Associated Press ένας από τους πολίτες που πήραν μέρος στη διαδήλωση, επαναλαμβάνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για τις δικλείδες ασφαλείας στο υπό συζήτηση πλαίσιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου