Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οι δωρητές σπέρματος δικαιούνται να βλέπουν τα παιδιά τους!

Απόφαση σταθμός για το δικαίωμα των παιδιών να γνωρίζουν τον βιολογικό τους πατέρα,
και το δικαίωμα της Πατρότητας.

 


Δωρητές σπέρματος κέρδισαν διά της δικαστικής οδού το δικαίωμα να μπορούν να βλέπουν τα βιολογικά παιδιά τους και να έχουν ρόλο στις ζωές αυτών. Η απόφαση αυτή αφορά χιλιάδες άνδρες και προκαλεί ακόμη πιο καίρια τα – ηθικά και μη – διλήμματα που σχετίζονται με τη δωρεά σπέρματος, αλλά και με τις ομοφυλόφιλες "οικογένειες".

Το Τμήμα Οικογενειακού Δικαίου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας με χθεσινή του απόφαση ανοίγει πλέον το δρόμο στους δωρητές σπέρματος να διεκδικούν μία θέση στις ζωές των απογόνων τους. Οι δικαστές αποφάνθηκαν πως οι γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά έχουν δικαιώματα τα οποία οι δωρητές πρέπει να σέβονται. Ωστόσο, αποφάσισαν πως το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου το νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με τη σύνδεση δωρητή και παιδιών.

Η απόφαση πάρθηκε κατά την εκδίκαση μίας διαμάχης μεταξύ τριών ομοφυλοφίλων ζευγαριών, δύο γυναικείων κι ενός ανδρικού. Η υπόθεση αφορούσε δύο ομοφυλόφιλους δωρητές, που έχουν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ τους. Ο ένας δώρισε το σπέρμα του κι ένα ζευγάρι λεσβιών τις οποίες γνώριζε από πριν, έκανε δύο παιδιά. Ο σύντροφός του δώρισε το σπέρμα του και απέκτησε παιδί ένα άλλο λεσβιακό ζευγάρι που γνώριζε.

Στην αρχή η μεταξύ τους ανεπίσημη συμφωνία δεν προέβλεπε κανένα καθήκον από πλευράς δωρητών. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε όταν οι δύο δωρητές αιτήθηκαν στο δικαστήριο να έχουν πρόσβαση στα παιδιά. Μάλιστα, ο ένας ζήτησε να ζουν μαζί του τα παιδιά κάποιες μέρες. Το δικαστήριο αρνήθηκε κατηγορηματικά ακόμα και να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Τα γυναικεία ζευγάρια αντέδρασαν με την αιτιολογία ότι σχετική απόφαση θα διατάρασσε την οικογενειακή τους ζωή.

Μέχρι σήμερα, ο νόμος, όπως είχε καθοριστεί πριν πέντε χρόνια από την πράξη περί Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, ηρνείτο την επικοινωνία των δωρητών που δεν έχουν καμία νομική ή συγγενική σχέση με το βιολογικό τους παιδί. Η μόνη περίπτωση που προβλέπεται επαφή του δωρητή με το παιδί είναι όταν αυτό μεγαλώνει χωρίς πατέρα ή μητέρα.

Το επόμενο βήμα για τους δωρητές σπέρματος θα είναι να καταφέρουν να κερδίσουν το δικαίωμα να επικοινωνούν με το παιδί τους, ακόμα κι αν δεν είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή του.

Διαβάστε ακόμη:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου