Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο ρόλος του πατέρα κατά την εγκυμοσύνη και τις πρώτες ημέρες ζωής του βρέφους.




Οι μελέτες δείχνουν ότι η εμπλοκή του μέλλοντα πατέρα στην εγκυμοσύνη της συντρόφου του βοηθά να τεθούν οι βάσεις για θετικές οικογενειακές επιδράσεις, οι οποίες ωφελούν τον γάμο και το παιδί και ισχυροποιούν το δεσμό μεταξύ πατέρα - παιδιού.

Σύμφωνα με μια έρευνα οι γυναίκες που είχαν στο πλευρό τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια του τοκετού ανέφεραν ότι πόνεσαν λιγότερο, πήραν λιγότερα φάρμακα και βίωσαν πιο θετικά την εμπειρία της γέννας απ' ότι οι γυναίκες των οποίων οι άνδρες δεν ήταν παρόντες. Επίσης, αν ο πατέρας δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εγκυμοσύνη της γυναίκας του, τότε όταν θα γεννηθεί το μωρό θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να το κρατήσει και θα ανταποκριθεί πιο πολύ στο κλάμα του.

Η απόκτηση τέτοιου είδους εμπειριών, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής του βρέφους έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Οι πατέρες που αλλάζουν πάνες, πλένουν και νανουρίζουν ή φροντίζουν τα παιδιά τους ενώσω ακόμη βρίσκονται στο μαιευτήριο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να το κάνουν και τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ενέργειες που προσφέρουν, τόσο στο βρέφος όσο και στον πατέρα του, ευκαιρίες να μάθουν ο ένας τον άλλο και να ξεκινήσει θετικά η σχέση τους. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι συνήθειες που ένας πατέρας αποκτά κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας του παιδιού θα διατηρηθούν.

Η ομορφιά της εμπλοκής στη ζωή ενός παιδιού από την πρώτη κιόλας ημέρα έγκειται στο ότι μητέρα και πατέρας μαθαίνουν μαζί τα όσα πρέπει να ξέρουν για το μωρό τους. Και επειδή η επικοινωνία γονέων και βρέφους είναι μία αμφίδρομη διαδικασία, το νεογέννητο έχει και αυτό την ευκαιρία να μάθει από πολύ νωρίς, με δάσκαλο τον πατέρα του.

Καθώς εξοικειώνεται με τη φυσιογνωμία, τη φωνή, το βήμα, τη μυρωδιά του πατέρα του, αλλά και με τον τρόπο που το κρατά, το βρέφος μαθαίνει να συνδέει την παρουσία του μπαμπά με την παρηγοριά και την ασφάλεια.
Από το πώς εκείνος αντιδρά διδάσκεται σημαντικά μαθήματα κοινωνικού ελέγχου.

Δήμητρα Φρουδάκη
Μαία – Ελεύθερος επαγγελματίας


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου